Veel particulieren en boeren in Drenthe ervaren hinder en overlast van de steenmarter. Dit ongedierte noemen we ook wel marter of boommarter en ze hebben de omvang van een kat. De steenmarter bouwt graag nesten in schuren, stallen, tuinhuisjes, kelders, zolders, plafonds, spouwmuren én in auto’s om zich te vermenigvuldigen, te slapen of de dag door te brengen. Met name de vrouwtjes kunnen een enorm vieze geur achterlaten. Hij vreet aan benzinekabels, remkabels en rubberen onderdelen en bijt zelfs katten of hobbyduiven dood. En het feest is compleet als u thuis op uw plafond sporen van urine of prooibloed kunt zien.

Veel mensen in de provincie Drenthe willen graag in actie komen en een aanpak starten tegen de marter, maar de gemeentes in Drenthe en ook het Meldpunt Faunaschade van de provincie Drenthe zitten met de handen in het haar. Want in tegenstelling tot de Duitse oosterburen mogen particulieren, bedrijven en overheid in Drenthe namelijk de steenmarter wel verjagen, maar niet bestrijden, doden of verdelgen vanwege de beschermde status. Het verjagen van een steenmarter is zelden een oplossing, want het betreft hier immers een territoriumdier. Sterker nog, zodra er eentje sterft, kunnen andere marters ruiken dat er net weer een stukje territorium ‘vrij’ is gekomen.

Steenmarter een plaag in Drenthe bij zowel platteland, dorpen en steden als Emmen, Hoogeveen en Assen

U herinnert zich misschien de forse media-aandacht voor de steenmarter overlast in de gemeente Noordenveld. Zoals u zal weten uit onder andere het Nieuwsblad van het Noorden leeft hier al lange tijd een plan voor een meldpunt voor de hinder van de marter. In andere kleinere Drentse gemeentes als De Wolden, de gemeente Midden-Drenthe, Gieten, Borger en Odoorn is de overlast met marters ook al behoorlijk uit de hand gelopen, in het bijzonder bij boerderijen en bedrijven in de landbouw en veeteelt.

Daarnaast is algemeen bekend dat de steenmarter de laatste jaren niet alleen veilige plekken zoekt in de natuur en op het platteland, maar door het makkelijke verkrijgbare eten op straat ook graag de steden intrekt. In Hoogeveen, Emmen, Meppel of Assen hebben specialisten in ongediertebestrijding dan ook de handen vol aan het verhelpen of verjagen van de steenmarter. U herinnert zich wellicht het nieuws uit de Asser Courant dat een agressieve steenmarter in Assen een druk kruispunt helemaal stil legde, lees het artikel hier.

Wat kan een bedrijf in ongediertebestrijding doen aan schade door steenmarter in Drenthe?

In feite is de enige effectieve manier van marterbestrijding of verjaging is het inhuren van een specialist in professionele ongediertebestrijding. Als het gaat om het bestrijden of verjagen van steenmarters moet u hier niet op bezuinigen, want vakmensen in plaagdierbestrijding betalen zichzelf terug. De prijs weegt bijvoorbeeld niet op tegen de kosten van autoherstel door een garage nadat een marter heeft toegeslagen.

Als u een expert in ongediertebestrijding wil inschakelen, zal deze altijd eerst een onderzoek houden of de overlast van doorgeknaagde kabels, uitwerpselen en andere zaken daadwerkelijk van een steenmarter is of van ratten en muizen, aangezien de schade en hinder verschillende overeenkomsten kent.

Het bestrijden, doden of vergiftigen van een marter mag dus niet volgens de Nederlandse wet. Particulieren mogen of kunnen dus bijna niet ingrijpen tegen dit ongedierte. Wat uw eventuele mogelijkheden zijn als burger, staat mooi beschreven op deze pagina.